01
apr.
08

Dezastrul de la ora 5

Piata imobiliara britanica este in pragul unui dezastru, potrivit unei analize din International Herald Tribune, din cauza deficitului de lichiditati care limiteaza accesul la finantare. Iata inca un prilej pentru dezvoltarea umorului britanic. Pana acum discutiile se purtau cam asa:

„The real estate agent says, „I have a good, cheap apartment for you.”
The man replys, „By the week or by the month?”
The agent answers, „By the garbage dump..”

Pretul locuintelor a scazut in martie pentru a cincea luna consecutiv, iar declinul a fost determinat de scaderea cererii, ceea ce arata ca au aparut primele semne de dezinteres fata de locuintele aflate langa „garbage dump”. Unul dintre factorii care a condus la aceasta criza a fost si triplarea pretului mediu la locuinte in ultimii zece ani, pana la 174.000 de lire sterline.

De altfel, analistii prevad deja un declin similar cu cel al SUA, iar estimarile prevad o scadere a preturilor la locuinte cu 5% in 2008, respectiv 8% in 2009. O astfel de scadere nu a mai fost inregistrata din perioada 1989-1993, inca o dovada ca piata imobiliara are o dezvoltare ciclica.

Intre timp, in Romania circa un sfert din locuintele anuntate ca vor fi livrate in 2008, au fost amanate pentru anul urmator. Detalii aici

Acesta ar fi primul semnal potrivit caruia cererea nu este atat de mare precum se estima initial. De altfel, o mare parte din apartamente au fost cumparate de investitori imobiliari, care le vor vinde ulterior in speranta unui profit de 30-50%. Totusi, 2008 va fi primul an in care va fi livrat un numar masiv de apartamente noi, respectiv 6.000 de unitati, in conditiile in care circa 30 de proiecte vor fi finalizate partial sau integral.


2 Răspunsuri to “Dezastrul de la ora 5”


  1. 1 corina
    aprilie 1, 2008 la 4:03 pm

    sa ne mutam la londra atunci, zic, poate sunt mai ieftine casele decat la noi, daca am avea si bani sa traim acolo…

  2. 2 clupoaie
    aprilie 1, 2008 la 4:14 pm

    Daca 150.000-170.000 de lire sterline e ieftin, atunci inseamna ca pretul mediu din Bucuresti e gratis. Totusi, lasand umorul „englezesc” la o parte, nu prea e roza treaba pe piata imobiliara internationala si investitorii cam stau in stand-by pe piata imobiliara locala in prezent


Lasă un comentariu


a