15
oct.
08

Scadere de 12% la apartamentele vechi, dar vin din urma si cele noi

Indexul ZF referitor la evolutia preturilor la apartamente vechi indica in septembrie o scadere de 12% a pretului mediu fata de luna ianuarie, situatie confirmata si de indicele BREI realizat de compania de consultanta Colliers. In plus, indicele BREI anunta si prima scadere pentru apartamentele noi, un fapt inedit daca ne gandim la evolutia de pana acum a vanzarilor la locuinte, care se vindeau chiar si din faza de proiect.

Pornind de la aceste date, vedem ca impactul inaspririi conditiilor de creditare a lovit puternic in preturile locuintelor, insa in realitate costul de achizitie a unei locuinte vechi revine la o valoare mai apropiata de cea reala, in conditiile in care speculatorii au fost cei care au facut legea pe piata imobiliara. Spre exemplu, indicele ZF este calculat in functie de anunturile postate pe anuntul.ro, unul dintre cele mai mari siteuri specializate in vanzarea si inchirierea de locuinte, insa preturile la care se realizeaza intr-adevar tranzactiile sunt de fapt mai reduse, pentru ca negocierile de cumparare a unei locuinte au devenit mai dure.

Cine pierde in aceste conditii? Cei care au cumparat locuinte anul trecut, cand erau la o valoare maxima, si vor sa le vanda in prezent. Dar, foarte multe apartamente au fost cumparate in urma cu 3-5 ani, cand preturile variau intre 30.000-60.000 de euro, ceea ce inseamna ca sunt in continuare „castigatori” pe aceasta piata. Vor aparea probleme doar cand pretul apartamentelor vechi va scadea atat de mult incat se va situa sub valoarea lor reala, care se situeaza in prezent la circa 1.000-1.500 de euro, in functie de finisaje, locatie si vechimii imobilului.


4 Răspunsuri to “Scadere de 12% la apartamentele vechi, dar vin din urma si cele noi”


  1. octombrie 21, 2008 la 9:53 am

    Un articol interesant, dar se va intampla asa ceva vreodata?

  2. 2 Animaliciul91
    octombrie 23, 2008 la 5:30 am

    Hai ca incehpi sa scrii din ce in ce mai bine 😛

  3. octombrie 27, 2008 la 11:07 am

    Asteptam cu mare „drag”.

  4. 4 clupoaie
    octombrie 27, 2008 la 11:39 am

    Andreea deja se intampla… Gigant Construct a redus preturile la apartamente cu 20% si tot mai multi dezvoltatori fac oferte de finantare prin care reduc valoarea TVA platit de clientul final.


Lasă un comentariu


a